5 Mayıs 2013 Pazar


Sarıyıldız, 75 yaşındaki hasta tutuklunun tahliyesini istedi
ANKARA-Tutuklu Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 22 yıldır cezaevinde olan ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan 75 yaşındaki hasta tutuklunun durumunu Meclis’e taşıdı. Konu hakkında Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, “75 yaşındaki Hasan Aslan’ın tahliye edilmesi ve yaşamının son yıllarını ailesinin yanında geçirmesi için herhangi bir girişiminiz olacak mı?” diye sordu.
ü
Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 22 yıldır cezaevinde olan 75 yaşındaki hasta tutuklu Hasan Aslan’ın durumunu Meclis’e taşıdı. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan aracılığı ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, İnsan Hakları Derneği’nin neticelendirdiği çalışmaya göre Türkiye’nin farklı illerindeki cezaevlerinde toplam 230 ağır hastanın bulunduğunu belirtti. Hasta tutuklulardan 108'inin biran önce serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Sarıyıldız, “181 hastanın da ciddi koşullarda tedavisinin yapılması gerekiyor. Uluslararası standartlara göre, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere sunulan sağlık hizmetinin, cezaevi dışındaki şartları ile eşit olması gerektiği belirtilmektedir. Yurttaşların cezaevlerinde olması, en temek hak olan yaşam ve sağlık hakkının elinden alınması anlamına gelmemelidir. Ancak Türkiye’de cezaevlerindeki mahpuslar yaşadıkları sağlık sorunları konusunda sevk ve tedavi işlemlerinde ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Ayrıca cezaevi koşulları hasta tutukluların yaşamını fiziki ve psikoloji açıdan olumsuz olarak etkilediğinden,  hastalıklar zaman ile ölümcül bir safhaya ulaşıyor. 3. Yargı Paketi’nde “6411 sayılı kanun” ile hasta mahpusların durumuna yönelik bazı değişiklik yapıldı. Ancak bürokratik engellerden ötürü ağır durumdaki hasta tutuklular halen cezaevlerinde tutulmaktadır” diye belirtti.
‘Aslan ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda’
Durumu ağır olan yüzlerce hasta tutukludan birinin de Ordu E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 4 Kasım 1938 doğumlu Şırnak’ın İdil nüfusuna kayıtlı Hasan Aslan isimli tutsak olduğuna dikkat çeken Sarıyıldız,  3 Mart 1992 tarihinde PKK davasından yargılanan Hasan Aslan’ın dönemin Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin verdiği karar ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığını hatırlattı. Aslan’ın cezasının 36 yıla çevrildiğini dile getiren Sarıyıldız, önergede şunları kaydetti: “Gerçek yaşı 85 olan Aslan’ın kimlikteki yaşı 75 olarak gösterilmektedir.  Gerçek yaşının ortaya çıkması için kemik testi isteyen Aslan’ın bu talebi ilgili yetkililerce yerine getirilmemiştir. Sırasıyla Diyarbakır, Ceyhan, Midyat ve Ordu cezaevlerinde kalan Aslan’ın KOAH hastalığı bulunmaktadır.  Yaşadığı sağlık problemleri ve ilerlemiş yaşından ötürü Aslan, nefes darlığı, astım, mide rahatsızlığı, göz rahatsızlığı, iltihaplı romatizma, ayak ve dizlerde şişkinlik, şiddetli ağrılar gibi ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır. Aslan, oda arkadaşlarımın yardımı olmadan hiçbir ihtiyacını karşılayamayacak durumdadır.  Aslan’ın elbiselerinin giydirilmesinden, traşına kadar tüm ihtiyaçları oda arkadaşları tarafından giderilmektedir”.
 ‘3. Yargı paketi ile kaç hasta tutuklu tahliye edildi?’
Sarıyıldız, Bakan Ergin’e yanıtlaması talebi ile şu soruları sordu: “2002 ile 2013 yılları arasında cezaevinde yaşamını yitiren hasta tutuklu sayısı kaçtır? 2013 yılı itibariyle cezaevinde kaç hasta tutuklu bulunmaktadır? Bunlardan kaçının durumu ağırdır?  Cezaevlerinde 70 yaş ve üstü kaç tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Bu yaş üstündeki kaç hasta tutuklu cezaevinde tutulmaktadır? 3. Yargı paketi kapsamında kaç hasta tutuklu tahliye edildi? Gerçek yaşı 85 olan ancak nüfus cüzdanındaki yaşı 75 olan hasta hükümlü Hasan Aslan neden 3. Yargı kapsamında tahliye edilmemektedir? Hasan Aslan’ın uzman doktorlarca tespit edilmiş hastalıkları nelerdir? Hastalığının tedavisi için hangi hastanelerde, ne tür bir tedavi görmüştür? Aslan’ın şu an herhangi bir sağlık kuruluşunda tedavisi yapılmakta mıdır? 75 yaşındaki Hasan Aslan’ın tahliye edilmesi ve yaşamının son yıllarını ailesinin yanında geçirmesi için herhangi bir girişiminiz olacak mı? İnsan Hakları Derneği’nin raporunda belirttiği 230 ağır hasta tutsağın tahliye edilmesi için herhangi bir çalışma gündeminizde midir?”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder