6 Mayıs 2013 Pazartesi

SARIYILDIZ, BAŞBAKAN'A SORDU: ŞIRNAK KATLİAMI İÇİN ÖZÜR DİLEMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

1994 yılında 41 kişinin katledildiği Kuşkonar ve Koçağıllı katliamlarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a soran tutuklu Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, "Kürt coğrafyasında yaşanan bu ve diğer katliamlar ile ilgili Toplumsal Yüzleşme ve Hakikatlerin Araştırma Komisyonu kurmayı düşünüyor musunuz? Devlet adına katledilen köylülerin yakınlarından özür dilemeyi düşünüyor musunuz?" diye belirtti

 Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 26 Mart 1994 tarihinde TSK'ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 41 yurttaşın ölümünü Başbakan Erdoğan'a sordu. Sarıyıldız, BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken aracılığı ile verdiği soru önergesinde, Kürtlerin demokratik hak ve taleplerinin inkârı, 12 Eylül 1980 darbesinin ortaya çıkardığı baskı ve sindirme politikaları neticesinde giderek büyüyen PKK hareketinin 1990'lı yılların başı ile beraber kitlesel bir desteği de arkasına aldığını belirtti. Devletin, bu desteğin önünü kesmek için Kürt illerinde 1990'lı yıllardan itibaren sivil halka karşı sistematik bir yıldırma ve bastırma politikası geliştirdiğini hatırlatan Sarıyıldız, yürütülen savaş konsepti sonucunda binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, milyonlarca kişinin de yerinden yurdundan edildiğini belirtti.

'En korkunç olanı toplu ölümler'

Şırnak merkez ve ilçelerinde de yoğun çatışmaların yaşandığı 90'lı yıllarda yüzlerce insanın öldürüldüğünü, zorla kaybettirildiği ve failli meçhul cinayetlere kurban gittiğini aktaran Sarıyıldız, "En korkunç olanı ise toplu ölümler, toplu kaybedilmeler ve toplu infazlardı. Aynı aileden çok sayıda kişi bir anda atılan bir bomba ya da tesadüfen binilen bir arabadan çıkarılarak kaybedildi. Öyle ki, baba-oğul, ağabey-kardeş, amca çocukları-hala çocuklarının ortak kaderleri olan ölümlerden dolayı birçok aile sadece bir kişinin değil, yakınlarından birkaç kişinin yassını tutmak zorunda kaldı" diye kaydetti. "Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinde de 26 Mart 1994 tarihinde askeri uçakların gerçekleştirdiği bombardımanda beşikteki bebekler, çocuklar ve hamile kadınların da aralarında bulunduğu 41 kişinin katledildiğini belirten Sarıyıldız, önergede şunlara dikkat çekti: "Hava saldırısına günlerce sessiz kalan dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, katliamın uluslararası basında da yer almasından sonra yaptığı açıklamada saldırıyı doğrulamış; ancak bombalamanın bilinçli şekilde yapılmadığını belirterek, savaş uçaklarına takılan bombaların kayışlarının 'gevşemesi' sonucu bombaların köyün üzerine düştüğünü açıklamıştı. Dönemin iktidarı ve medyası yaşanan katliamdan sorumlu olarak uzun süre PKK'yi göstermişti. Basına yansıyan haberlere göre, Ulaştırma Bakanlığı, Avukat Tahir Elçi'nin talebi üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden, 26 Mart 1994 tarihli uçuş kayıtlarını istedi. Alınan yanıtta ise , 'Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinin bulunduğu noktada (10 NM-18.55 KM) Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2 uçuş icra edildiği tespit edilmiştir' denildi."

'Özür dilemeyi düşünüyor musunuz?'

Sarıyıldız, Erdoğan'a yanıtlaması talebi ile şu soruları yöneltti: "TSK'ye ait askeri uçakların bombardımanı ile katledilen 41 sivil yurttaşın failleri neden hala bilinmemektedir? Soruşturmanın zamana yayılması ve örtbas edilmesi ile ilgili dönemin yetkilileri ve hükümetinizin bir talimatı olmuş mudur? 41 sivil yurttaşın katledilmesi esnasında savaş uçakları ya da helikopterlerde görev yapan, operasyon kararı veren ve bombalamayı gerçekleştiren kişiler hakkında soruşturma açılmış mıdır? Bu kişilerin soruşturma aşamasında ifadelerine başvurulmuş mudur? Başvurulmuşsa, ifadeler nelerdir? Dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, savaş uçaklarına takılan bombaların kayışlarının 'gevşemesi' sonucu bombaların köyün üzerine düştüğünü açıklamıştı. Bu açıklama katliamın sorumluluğunun kimde olduğunu açıkça göstermemekte midir? Dönemin Başbakanı, Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı'nın ifadelerine başvurmayı düşünüyor musunuz? Bu kişiler hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır? Ulaştırma Bakanlığı'nın verdiği son bilgi ve Genelkurmay eski Başkanı Doğan Güreş'in geçmişteki açıklamaları katliamın askeri uçak ya da helikopterler tarafından yapıldığını göstermektedir. Yaşanan katliamdan ötürü devlet adına katledilen köylülerin yakınlarından özür dilemeyi düşünüyor musunuz? Kürt coğrafyasında yaşanan bu ve diğer katliamlar ile ilgili Toplumsal Yüzleşme ve Hakikatlerin Araştırma Komisyonu kurmayı düşünüyor musunuz?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder