15 Mart 2013 Cuma


Tedaviye 'ince' duvar engeli Meclis'e taşındı!


 ANKARA - BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tutsak koğuşu bulunduğu halde, hastane duvarlarının “ince” olduğu ve güvenlik sorunu yarattığı gerekçesi ile tutsakların tedavi edilmediğini belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, ağır hasta tutsakların tahliye edilmemesi ile Diyarbakır D ve E Tipi cezaevlerinde tutsakların yaşadıkları sağlık sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken aracılığı ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, cezaevlerindeki yaşam koşullarının ve keyfi idari uygulamaların, sağlık sorunları başta olmak üzere insan yaşamı açısından ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirtti. Hasta tutuklu ve hükümlülerin gerektiği gibi tedavi edilmediğini, çoğu zaman doktora veya hastaneye bile götürülmediğine işaret eden Sarıyıldız, “Tutsaklar, hastane sevklerinde yetkili organların duyarsızlığı ile karşı karşıya bulunmaktadır. Cezaevlerinde insanları adeta ölüme terk eden politikalar nedeni ile 2010 yılında 161, 2011 yılında 41, 2012 yılında 66 mahpus hastalık ve çeşitli sebepler nedeniyle yaşamlarını yitirmişlerdir. Farklı sağlık sorunları nedeni ile tedavileri bir an evvel yapılması gereken, ancak yetkili kurumların ilgisizliğinden ötürü sağlık merkezlerine sevk edilmeyen veya doktorların önerdiği tedavi koşullarının sağlanmadığı çok sayıda tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutuklularla ilgili raporuna göre ağır hasta tutuklu sayısı 350'tür” diye kaydetti.

‘Yaşlı hastalar Türkçe bilmediklerinden tedavileri yapılamıyor’

3. Yargı Paketi’ndeki Ceza İnfaz Yasası’nda hasta tutsaklara ilişkin düzenlemelere atıfta bulunan Sarıyıldız, “Daha önce hasta tutukluların serbest bırakılması için Adli Tıp Kurumu’nun ‘Tek başına yaşamını devam ettiremez’ raporu yeterliydi. Ancak, yeni uygulama ile hasta tutuklunun ‘Toplum için zararlı olup olmadığı’na ise savcılık karar verecektir. Cumhuriyet Savcısının kanaatini olumsuz kullanması durumunda, tutuklu serbest bırakılmayacaktır” diye belirtti. Batıdaki cezaevlerine sevk edilen yaşlı hasta tutsakların ise kendilerini Türkçe ifade edemedikleri için tedavilerinin yapılmadığını vurgulayan Sarıyıldız, yaşlı hastaların mağduriyetlerinin kısmen de olsa giderilmesi için kısa vadede bölge cezaevlerine geri getirilmesi gerektiğine değindi.

‘Tutsaklar ölümcül hastalıklar ile karşı karşıya bırakılıyor’

Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza infaz Kurumu ile Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde bulunan tutsakların da ciddi sağlık sorunları ile yüz yüze bırakıldığını dile getiren Sarıyıldız, verdiği soru önergesinde şunlara dikkat çekti: “Her iki cezaevinde yaklaşık 900’e yakın siyasi tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Çok sayıda tutuklu ve hükümlü uzun süredir cezaevinde ve önemli sağlık sorunları ile uğraşmaktadırlar. Hastanede acil olarak yatırılması gereken ve tam teşekküllü hastanelerde tedavi edilmesi gereken tutuklu ve hükümlüler bulunmaktadır. Ancak her iki cezaevinde de hastanelerde tutuklu bölümü olmadığı iddia edilerek bir çok kişinin tedavisi gerçekleştirilmemektedir. Tutuklu ve hükümlüler adeta ölümcül hastalıklar ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun hemen 2 kilometre ötesinde bulunan Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tutuklu ve hükümlü koğuşu bulunduğu halde, hastane duvarları 'ince' olduğu gerekçesi ile tutuklular bırakılmıyor. Birçok hastalığın tedavisi sadece Diyarbakır’daki hastanelerde yapıldığı için bölgedeki diğer cezaevlerinden getirilen tutuklular da tedavisi yapılmayarak geri gönderilmektedir.”

Sarıyıldız, Bakan Ergin’e yanıtlaması talebi ile şu soruları sordu: “Tek başına yaşamını idame ettiremeyeceği sağlık raporu ile tespit edilen hasta tutuklu ve hükümlüler, neden tahliye edilmemektedir? Hasta tutukluları ölüme terk eden söz konusu uygulamalardan haberiniz var mıdır? Cezaevlerinde 70 yaşın üzerinde kaç tutuklu mevcuttur? Bunların ne tür hastalıkları vardır? 3. Yargı Paketi ile Ceza İnfaz Yasası’nda hasta tutuklulara ilişkin yapılan düzenlemenin ardından kaç tutuklu ve hükümlü tahliye edilmiştir? Tahliye edilen tutuklu ve hükümlülerden kaçı siyasi mahpustur? Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tutuklu ve hükümlü koğuşu bulunduğu halde neden yatışları yapılmamaktadır? Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan hasta tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır? Son 5 yılda yaşamını yitiren kaç hasta tutuklu ya da hükümlü bulunmaktadır? Savcılığın olumsuz kanaati sonucu tahliye edilmeyen kaç tutulu ve hükümlü vardır? Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin hastaneye sevkini kolaylaştırmak konusunda herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder