25 Mart 2013 Pazartesi


SARIYILDIZ, CİZRE VE ŞIRNAK’TAKİ NEWROZ KATLİAMLARINI MECLİS’E TAŞIDI

ANKARA - Tutuklu BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 21 Mart 1992'de 140'a yakın kişinin ölmesine, yüzlerce kişinin yaralanmasına ve büyük bir göç dalgasına zemin sunan Şırnak ve Cizre'deki Newroz katliamlarının aydınlatılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 21 Mart 1992'de 140'a yakın kişinin ölmesine, yüzlerce kişinin yaralanmasına ve büyük bir göç dalgasına zemin sunan Şırnak ve Cizre'deki Newroz katliamlarının aydınlatılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Sarıyıldız, BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan aracılığıyla sunduğu araştırma önergesinde, tarihi bin yıllara dayanan Newroz'un, başta Ortadoğu coğrafyası olmak üzere bazı Asya ülkelerinde bulunan farklı etnik gruplar tarafından farklı anlamlar yüklenerek kutlandığını belirtti.

'140'a yakın kişi katledildi'


Ortadoğu'nun kadim halklarından biri olan Kürtlerin de halkların özgürlük istemini simgeleyen Newroz'u baharın müjdeleyicisi, zulüm ve zorbalıklardan kurtuluş, özgürleşme, barış ve adalet gibi anlamlar yükleyerek kutladığını belirten Sarıyıldız, önergede şu değerlendirmede bulundu: "Kürtlerin 1980 öncesi daha çok tarihi ve kültürel bir tema ile kutladığı Newroz kutlamaları, bölgede süren çatışmalı ortama paralel olarak 1990'lı yıllardan sonra politik bir muhteva ile insanları biraraya getirmiştir. Tarihi ve kültürel motiflerin yanı sıra politik içerik ile kutlanmaya başlanan Newroz Bayramı'na devlet güçlerinin müdahalesi oldukça sert olmuştur. Türkiye'de 30 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalı ortamın en kanlı ve trajik olaylarından biri 21 Mart 1992 tarihinde Cizre ve Şırnak'ta meydana geldi. Newroz kutlamalarında halk, devletin sert ve acımasız müdahalesine maruz kaldı. 1992 yılında Şırnak ve Cizre'de yapılacak kutlamanın kitlesel olacağını bilen dönemin devlet erkânı, yaygınlaşan ve politikleşen bu güne dair 'üst düzeyde önlem' aldı. 21 Mart akşamı Şırnak kent merkezi adeta bombalandı. 3 gün boyunca çatışmalar yaşandı. Bilanço 38 kişi ölü, 120 kişi de yaralıydı. 1992 Newrozu'nda Şırnak gibi savaş alanına dönen diğer bir yer de Cizre İlçe merkezi oldu. Tüm girişimlere rağmen polis ve asker, halkın yürümesine izin vermezken yürümek isteyen kitleye ateşli silahlar ile müdahale etti. Açılan ateş sonucu resmi rakamlara göre biri gazeteci toplam 57, gayri resmi rakamlara göre ise 94 kişi yaşamını yitirdi."

Cizre ve Şırnak'ta yaşananların uluslararası kamuoyu tarafından duyulması üzerine Almanya'nın, "Sivil Kürt halkına ateş açıldığı" gerekçesiyle Türkiye'ye silah sevkiyatını durdurduğunu hatırlatan Sarıyıldız, "Halkın Emek Partisi'ne mensup dönemin 14 Kürt parlamenteri, Birleşmiş Milletlere konuyla ilgili Türkiye'yi şikayet edince, BM olayların incelenmesi için bir komisyon oluşturdu. Bu komisyonun 15 Nisan 1992'de yayımladığı rapora göre güvenlik güçleri sivil halkın bulunduğu alanları 20 saat boyunca taradığı yönünde tespit yapıldı" diye hatırlattı.

'Halkların birbirine olan güvenini sağlayacak'

Bu tür olaylarda devlet görevlileri aleyhine yürütülen soruşturmaların aşırı uzun olmasına bağlı olarak zaman aşımı ile davaların düşmesi ve soruşturma dosyalarına ulaşmanın mümkün olmaması, insan hakları ihlallerinden sorumlu güvenlik güçleri mensuplarına fiili bir cezasızlık sağladığına dikkat çeken Sarıyıldız, "Şırnak ve Cizre'de 140'a yakın yurttaşın ölmesine neden olaylar ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmazken, yaşanan ölüm ve yaralamalar ile ilgili hazırlanması gereken tutanaklar ya hazırlanmamış ya da eksik de olsa hazırlanan tutanaklar dosyalara bırakılmamıştır. Geçmişte yaşanan karanlık ve kanlı olayların aydınlatılması ve sorumlulardan hesap sorulması geleceğin demokratik inşasına katkı sunacaktır. Geçmişle yüzleşmek 'halkların birbirini suçlaması ve ayrılığı derinleştirmek' değildir. Kürt halkının toplumsal hafızasında derin yaralar açan bu tür olayların aydınlatılması halkların birbirine olan güveninin tesisini sağlayacağı gibi toplumsal dayanışmayı da güçlendirecektir" diye kaydetti.

'İki katliam için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun'

Sarıyıldız, 140'a yakın kişinin ölmesine, yüzlerce kişinin de yaralanmasına ve büyük bir göç dalgasına zemin sunan Şırnak ve Cizre Newroz olaylarının aydınlatılması için açılacak olan Meclis Araştırması'nın mağdurlar ve öldürülenlerin yakınları için bir hesap sorma olanağı sunacağına işaret etti. Yıllardır Kürt siyasal hareketinin mensupları ve demokratik kesimler tarafından önerilen Hakikatleri Araştırma Komisyonu'nu da toplumsal güvenin sağlanmasında önemli bir adımı olacağına dikkat çeken Sarıyıldız, "Kürt halkının tarihsel hafızasında asla silinmeyecek olan her iki katliamın aydınlatılması için de Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmalıdır. Her iki katliamla ilgili soruşturmaların yeniden başlayabilmesi, faillerin tespiti, kapsamlı bir soruşturmanın yürütülmesi, soruşturma ve yargılama safhalarında mağdurların ve yakınlarının aktif bir biçimde yer alabilmesi için konu hakkında Meclis Araştırması'nın açılması önem arz etmektedir" diye belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder