10 Aralık 2012 Pazartesi


                                                                                                                 
SARIYILDIZ: ASKERİ HARCAMALARIN DENETİMİ İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
Tutuklu Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Türkiye’nin dünyada en yüksek askeri harcama yapan 14’üncü ülke olduğuna dikkat çekerek, Askeri harcamaların yüzde 20 azaltılmasıyla 12,5 milyon sigortasız vatandaşın genel sağlık sigortası priminin devlet tarafından karşılanabileceğini ve 1,5 milyon yoksul haneye ayda 465,4 TL düzenli gelir desteği verilebileceğini belirtti.
Tutuklu BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, askeri harcamaların şeffaf ve izlenebilir olması, bütçenin hazırlanmasında demokratik süreçlerin işlemesi ve sendikalar ile demokratik kitle örgütlerinin de bütçe hazırlık süreçlerine dahil edilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını istedi. Sarıyıldız, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken aracılığı ile verdiği soru önergesinde Türkiye’de askeri harcamaların STK’ların ve hatta parlamentonun denetimine yeterince açık olması talebinin, demokratik bir istem olduğunu belirtti. TSK’nın 2000 yılından bu yana 2011’de ilk kez personel mevcudunu açıkladığına işaret eden Sarıyıldız, “Askeri harcamaların parlamento tarafından denetimi konusunda kısıtlamalar devam etmektedir. Örneğin, 2011 yılında kamu idarelerinin TBMM’ye sundukları ödenek cetvelleri içinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın ki 41 sayfa, Sağlık Bakanlığı’nınki 24 sayfa, Emniyet Genel Müdürlüğü’nünki 28 sayfa, İçişleri Bakanlığı’nın ki 12,5 sayfa iken Milli Savunma Bakanlığı’nın 2,5 sayfa ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın ödenek cetvelinin 2 sayfa olduğunu görmekteyiz. Askeri harcama yapan idarelerin ödenek cetvellerinin bu derecede sınırlı bilgi içermesi gerek askeri harcamalar üzerindeki parlamento denetimini gerekse sivil toplum kuruluşlarının bu harcamaları izlemesini kısıtlayan bir unsur olmaktadır. Başbakanlığın örtülü ödenek harcaması toplamı, Başbakanlık faaliyet raporlarında açıkça görülebilmektedir. Bu harcamaların askeri harcamalara yönlendirilen kısmı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır” diye belirtti.

‘Türkiye en yüksek askeri harcama yapan 14. Ülke’
Tüm dünya ülkeleri için askeri harcamaları hesaplayıp ilan eden Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü ‘nün (SIPRI) verilerine göre Türkiye’nin dünyada en yüksek askeri harcama yapan 14. ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Sarıyıldız, askeri kurumların personel harcamaları ve bu personelin ihtiyaçlarına yönelik mal ve hizmet alımları bir arada düşünüldüğünde harcamaların % 75’ini oluşturduğunun vurguladı. Askeri harcamaların sadece yüzde 5 azaltılmasıyla 12,5 milyon sigortasız vatandaşın genel sağlık sigortası priminin devlet tarafından ödenebileceğine ve 1 milyon göreli yoksul haneye de ayda 295,5 TL düzenli gelir verilebileceğine altını çizen Sarıyıldız, “Askeri harcamaların yüzde 20 azaltılmasıyla ise 12,5 milyon sigortasız vatandaşın genel sağlık sigortası primi devlet tarafından karşılanabilir ve 1,5 milyon yoksul haneye ayda 465,4 TL düzenli gelir desteği verilebilir” diye kaydetti.

‘2013 bütçesi, savaş bütçesidir’
 
“2013 Bütçesi”nin de bir savaş bütçesi olduğuna vurgu yapan Sarıyıldız, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik, İç işleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT, Cezaevleri Genel Müdürlüğü gibi kurumlara 52,3 milyar Lira ayrıldığına işaret ederek,   bu kurumların bütçesinin Hazine ve Maliye Bakanlığından sonra ikinci sırada yer aldığını ve bu payın MYB’nin % 13’üne tekabül ettiğine değindi. Sağlık harcamaları için ayrılan 16, 7 milyar TL’lik pay ise askeri ve güvenlik harcamalara ayrılan bütçenin   üçte biri kadar olduğunu hatırlatan Sarıyıldız, 2013 bütçesi bir asker, polis ve cezaevleri bütçesidir. Savaş bütçesi, adaletsiz toplanan vergilerin savaşa ve ranta aktarıldığı, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yok edildiği bütçedir. Silahlanma, şiddet ve savaş politikalarına dayanan bütçe anlayışından vazgeçilmelidir. Çünkü güvenlik ve silah harcamaları, toplumsal barış ve adaletin sağlanmasını tehdit eder” diye vurguladı.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder