2 Nisan 2013 Salı


Sarıyıldız, Roboskili ailelerin tehdit edilmesini Meclis’e taşıdı


ANKARA-Gülyazı Tugay Komutanlığı’nda Roboskili ailelerin tehdit edildiği yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıyan  Tutuklu BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e “Tugay Komutanlığına çağrılan ailelere,  çocukların askerlere taş attığı ile eyleme katıldıkları yönünde bir belge imzalatılmak istendiği doğru mudur?  diye sordu.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız,Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun kabul ettiği Uludere Alt Komisyonu raporunu protesto eden ailelerin askerler tarafından tehdit edildiği yönündeki iddiayı Meclis gündemine taşıdı. Sarıyıldız, BDP Grup Bakanvekili İdris Baluken aracılığıyla verdiği soru önergesini İçişleri Bakanı Muammer Güler’den ,  Anayasa’nın 98. ve İç Tüzüğün 99. Maddeleri gereceğince yazılı yanıtlamasını talep etti. Sarıyıldız, Roboski katliamı ile Türkiye'de toplumsal açıdan büyük bir kırılma noktasının oluşmasına neden olduğunu aktardı. Başta Kürt halkı olmak üzere insanlık camiasının hafızası ve duygu dünyasında asla unutulmayacak olan Roboski Katliamı’nda, çocuklarının katledilmesinde sorumluluğu olanların ortaya çıkarılmaması ve cezalandırılmaması Roboskili ailelerin adalete olan güvenlerini sarstığını ifade eden Sarıyıldız, “TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Roboski Katliamı ile ilgili Alt Komisyon tarafından hazırlanan raporu kabul etmesi başta Roboskili aileler olmak üzere duyarlı bütün kamuoyunun tepkisine sebep olmuştur” diye belirtti.

Roboski'de, katliamın 65’inci haftasında, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun kabul ettiği Uludere Alt Komisyonu raporunu, mezarlıkta protesto eden ailelere asker ve korucuların müdahalede bulunduğuna dikkat çeken Sarıyıldız, şu ifadede bulundu: “Ardından ise köyün gençleri akşam saatlerinde tekrar bir araya gelerek köy meydanından Gülyazı Tugayı'na kadar yürüyüş gerçekleştirerek kararı protesto etti. Asker ve kimi korucuların yürüyüşe müdahale etmesiyle arbede yaşandıktan sonra gençler eylemini sonlandırmıştı.Basına yanıysan haberlere göre yaşanan olaydan bir gün sonra yürüyüşe katılan 4 gencin ailesinin Gülyazı Tugay Komutanlığı'na çağrılarak, çocukların askerlere taş attığı ile eyleme katıldıkları yönünde bir belge imzalatılmak istenildiği iddia edilmektedir.  Tugay Komutanlığındaki bir askeri yetkinin ailelere "Birşey olmayacak siz imzalayın. Bir daha çocuğunuzu bu tür şeylere göndermeyin" yönünde tehdit ettiği ileri sürülen görüşmede, koruculara ise "Siz neden müdahale etmediniz. Bundan sonra bu tür şeylere müdahale edeceksiniz" denildiği belirtilmektedir.”

'Ailelerin adalet mücadelesinin önümü kesilmek isteniyor?'

Sarıyıldız, Bakan Güler’e yanıtlaması talebi ile şu soruları sordu: Roboski Katliamı’nda yaşamını yitiren ailelerden bazılarınınGülyazı Tugay Komutanlığı’na çağrılarak tehdit edildikleri iddiası doğru mudur? Doğru ise aileleri tehdit eden askeri yetkililer hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır?

Tugay Komutanlığına çağrılan ailelere,  çocukların askerlere taş attığı ile eyleme katıldıkları yönünde bir belge imzalatılmak istendiği doğru mudur? İddia edilen bu tür tehditler ile ailelerin hak ve adalet mücadelesinin önümü kesilmek isteniyor?  Katliamda yaşamını yitirenleri kendi evlatlarını ve kardeşlerini anmaları en doğal hak değil midir? Aynı şekilde Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun kabul ettiği Uludere Alt Komisyonu raporunu demokratik bir çerçevede protesto eden ailelere güvenlik güçlerinin müdahale etmesi hangi yasal gerekçeye dayanmaktadır? Aradan geçen 1 yıl 3 aylık süre zarfına rağmen Bakanlığınız tarafından katliamın faillerinin açığa çıkarılması konusunda herhangi bir gelişme kaydedilmiş midir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder