11 Şubat 2013 Pazartesi


Sarıyıldız, 'çocuk gelinler' için Meclis araştırması istedi


Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan, tutuklu BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, çocuk gelinler sorununun yaygınlaşmasında etkili olan toplumsal yapının açığa çıkarılması ve bir cinsel istismar olan sorunun çözüme kavuşabilmesi için konu hakkında Meclis Araştırması açılmasını istedi. Sarıyıldız, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan aracılığı ile verdiği araştırma önergesinde ”çocuk gelinler" meselesinin Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir durum yarattığına vurgu yaptı.

'YAŞAMSAL HAKLARDAN MAHRUM BIRAKILIYORLAR'

BDP'li Sarıyıldız, şunları kaydetti: “Erken yaştaki evlilikler sosyal, ekonomik, psikolojik etkenlerin yanında asıl önemlisi bu soruna karşı önleyici politika üretemeyen siyasi kurumların ilgisizliğidir. Erken evlilik ya da 'çocuk gelin' sorununun en önemli nedenlerinden biri de erkek egemenlikli toplumsal yapıdır. Bu toplumsal yapı erken yaşta evlilikleri normalleştirmiş ve meşrulaştırmıştır. Çocukların ruhsal ve bedensel dünyalarına yönelik bir saldırı olan erken evlilik birincil düzeyde çocukları etkilemenin yanında, topluma da bir sorun olarak geri dönüş yapmaktadır. Erken evlendirilen kız çocukları bu uygulama sonucunda temel haklarından olan eğitim ve sağlık olmak üzere, yaşamsal hakların bir çoğundan da mahrum bırakılıyor."


'HER 3 KADINDAN BİRİ ÇOCUK EVLİLİĞİ YAPIYOR'

Sarıyıldız, Türkiye’de araştırmacıların yaptıkları tespitlere göre, kesin rakamlara ulaşmak mümkün olmasa da her üç kadından birinin çocuk evliliği yaptığını gösterdiğine değindi. TÜİK verilerine de dikkati çeken Sarıyıldız, bu verilerde ise 'çocuk gelin' sayısının 181 bini aştığını bildirdi. Sarıyıldız, çocuk yaşta yaptırılan evliliklerin, çocuğun cinsel istismarı kapsamında değerlendirilerek, azmettirenler olarak ailelerin ve failler olarak eşlerinin mutlaka yasal yaptırımlara tabi tutulması gerektiğini vurguladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (DİKSUM) konu hakkında yaptığı araştırmayı hatırlatan Sarıyıldız, araştırma önergesinde şu verileri paylaştı:

"Araştırmaya katılan kadınların ilk evlilik yaşlarına bakıldığında kadınların yarısından fazlası 15 yaşını tamamlamadan evlendirilmişlerdir. DİKASUM'un araştırmasına göre, sığınma evine yerleştirilen kadınların üçte biri 18 yaşından önce evlendirilmiş ve yüzde 20'si 18 yaşından önce doğum yapmış. Araştırmada çocuk gelinlerin evlenme şekillerine bakıldığında %72’sinin evlendirilirken ‘rızası’ olmadan evlendirildiği görülmüştür. Çocuk gelinlerin %30’undan fazlası eşini daha önce hiç görmeden gelin olmaktadır. Yaklaşık her üç kadından biri intiharı düşündüğünü ya da gerçekleştirmek için girişimde bulunduğunu ifade etmektedir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder